De oorsprong van Graffiti
Al sinds mensenheugenis leggen we vast wat ons bezighoudt en wat ons aanspreekt. Dat kan je doen op meerdere manieren. De handgeschreven manuscripten zijn uiteraard zeer bekend maar lang voor die tijd legden we ook al een hoop zaken vast. Dat zie je wanneer je kijkt naar Egypte waar de piramides zijn bewerkt met talloze hiërogliefen. Je leest er de geschiedenis van de Farao’s en je kan zien hoe ze het land regeerden en beschermden. Daarnaast zijn er in Pompeï talloze muren voorzien van een muurschildering. Je kan zien hoe de bevolking leefde voor de lava uit de vulkaan de hele regio overspoelde waardoor de inwoners versteend achter bleven. Graffiti is dan ook al oeroud en het is interessant om te zien hoe zich dat verder heeft ontwikkeld.
Een vorm van communicatie
De Graffiti die je tegenwoordig ziet heeft een bepaalde functie. Je onderscheidt meerdere vormen van graffiti. Zo is daar de ‘tag’. Daarbij gaat het om groepen straatjongeren die er hun ‘territorium’ mee afschermen tegen andere straatjongeren. Een dergelijke tag is bekend onder de naam ‘killroy was here’ maar tegenwoordig gaat dit nog verder. Sommige tags zijn complete kunstwerken waar duidelijk aandacht aan is besteed.
Graffiti als kunst
Wie tegenwoordig naar graffiti kijkt ziet dit steeds vaker terug komen op bepaalde plaatsen. Daarbij mag je denken aan de staanders van viaducten die door jongeren onder handen zijn genomen waarbij kunst is gecreëerd. Daarnaast zie je het ook terug op openbare gebouwen waar de graffiti door professionele kunstenaars is aangebracht. Deze vorm van graffiti heeft niet alleen als doel om het gebouw een mooie uitstraling te geven: het voorkomt ook dat de gebouwen worden ontsierd door tags die door kladschilders zijn aangebracht. Deze vorm van graffiti is door professionals aangebracht die soms zelfs met meerdere lagen werken om hun projecten diepte te geven.