Overal waar je werkt kom je wel eens klachten tegen. Dit gaat vaak over een conflict en is soms te ingewikkeld of niet gepast voor een normaal gesprek. Hierbij komt dan kijken dat de klachtencommissie dit gaat beoordelen aan de hand van een onderzoek door middel van recht en zorg. Er zijn situaties waarbij getuigen betrokken waren en dan worden deze ook gevraagd om objectieve antwoorden te geven. Als organisatie is het soms lastig om met klachten om te gaan, omdat het gaat om mensen. Mensen hebben gevoel, emoties en cognitie waardoor sommige situaties ingewikkeld worden. Hier kom je erachter wat je preventief kan doen.
Tip 1: Klachtenregeling opstellen
Het vooraf opstellen van een klachtenregeling zorgt ervoor dat je precies weet wat je moet doen als er een klacht is. Hierin staan bepaalde regelingen waar je je aan moet houden. Dit heeft te maken met bepaalde rechten van personen die betrokken zijn in de klacht. Hierdoor wordt redelijkheid en billijkheid nageleefd.
Tip 2: Onafhankelijke commissie voor klachten
Het is goed om van te voren een onafhankelijke commissie voor klachten te hebben. De landelijke commissie hiervoor biedt dit aan zodat professionals het onderzoek kunnen uitvoeren. Hierdoor kan je gelijk de klacht doorgeven en kunnen ze ermee aan de slag. Hoe eerder er iets mee wordt gedaan hoe beter.
Tip 3: Onafhankelijke vertrouwenspersoon
Voor het beoordelen van de klacht is het erg behulpzaam om een onafhankelijke vertrouwenspersoon te hebben. Deze persoon kan jou op een neutrale manier advies geven over de situatie. Dit biedt dus een objectief perspectief en kan zorgen voor inzichten.
Tip 4: Signaalonderzoek laten uitvoeren
Bij het signaal onderzoek wordt er door een onafhankelijke hulp een onderzoek uitgevoerd op basis van de cultuur in de organisatie. Cultuur kan namelijk dominerend zijn waardoor er klachten ontstaan. Als dit het geval is kan er advies worden gegeven in het veranderen van de cultuur. Dit is natuurlijk niet makkelijk, maar wel haalbaar en nodig.